Voor de leerling

Deze stappenplannen voor leerling en leerkracht, ondersteunen je bij het gebruik van mediatoepassingen in je klas (of thuis):

Actualiteit - De week van Karrewiet Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, met actualiteit op kindermaat.
Affiche maken met WordArt Met WordArt (onderdeel MS Word) kan je mooie letters & effecten gebruiken om affiches te maken.
Affiche maken met WordArt -​ bijlage Voorbeelden van affiches, spreuken, ... ,gemaakt met WordArt.
Beeldbank -​ Filmpje zoeken en bekijken Beeldbank, een grote verzameling educatieve filmpjes.
Een fotoalbum maken met PowerPoint 2007 Hoe maak ik snel een fotoalbum in PowerPoint?
Een fotocollage maken Een collage maken met het (gratis) programma ShapeCallage.
Een klaskrant maken met Krantenmaker.be Maak professioneel uitziende (klas)kranten met behulp van dit online-programma.
Een puzzel maken met een eigen foto Upload een eigen foto, maak er een puzzel van, knip uit en spelen maar.
Filmen met fototoestel en op pc zetten met de huidige (digitale) fototoestellen kan je filmpjes maken. Hoe je dat doet en hoe je dan deze filmpjes op je computer overzet lees je in dit stappenplan.
​Filmen met zakcamera en op pc zetten Met een kleine zakcamera filmpjes maken en daarna deze filmpjes op je computer zetten is kinderspel met dit stappenplan.
​Fotoplezier met Funphotobox Zet je eigen foto in een spectaculaire achtergrond als billboard, schilderij, enz.
​Fotoplezier met Photofunia Zet je eigen foto in een spectaculaire achtergrond als billboard, schilderij, enz.
​Fotoplezier met Pizap Tekstballonnetjes op je foto plaatsen, foto vervormen en nog meer doe je met dit online programma Pizap.
​Foto's op de computer zetten Hoe zet ik foto's van mijn camera op de computer?
Foto's verkleinen met Image Resizer Om foto's te versturen of in een webpagina te plaatsen kan ik deze best verkleinen in grootte. Met dit programma is dat geen probleem.
​Geluiden zoeken, downloaden en gebruiken Zoek je allerhande geluiden (dieren, toestellen, ...)? Op deze website heb je heel wat keuze.
Muziek uit Youtube-filmpje downloaden Wil je muziek uit een Youtube-filmpje gebruiken? Hiermee kan je dit gemakkelijk downloaden.
Routeplanner Je reisweg uitstippelen kan je doen met deze website.
Schermafdrukken met ScreenHunter Wil je een schermafdruk maken om in een stappenplan of document te plaatsen, dan kan je dit stappenplan volgen.
Sinterklaas - Pakjes schuiven Spelletje voor kleuters.
Webpagina aan Favorieten toevoegen Voeg je interessante website toe aan je favorieten.
Werken met Audacity Audacity is een eenvoudig programma om spraak of geluiden op te nemen en op te slaan op je computer. Hoe je er mee moet werken lees je hier.
​Werken met Rekenweb Rekenweb, een programma om rekenen te oefenen.
Werken met PhotoStory3 Voeg foto's samen tot een filmpje, zet er een muziekje bij.
Werken met Tux Paint Tux Paint is een zeer eenvoudig gratis tekenprogramma, met stempels, geluiden en andere leuke toepassingen.
Werken met stop-motion software Hoe een stop-motion filmpje zelf maken, welke soft- en hardware moet ik gebruiken...
Youtube-filmpjes downloaden met KeepVid Een Youtube-filmpje downloaden zonder extra software te moeten installleren.
​Youtube-filmpjes downloaden met YouTube Downloader Alternatief om Youtube-filmpjes te downloaden.
Stop-Motion met MonkeyJam Maak eenvoudige stop-motion filmpjes met behulp van het programma MonkeyJam
   

 

Stappenplannen ontwikkeld door I2O:

AFB01 - Afbeelding zoeken & downloaden met Google De zoekmachine van Google biedt een afzonderlijke module om afbeeldingen op te sporen. Eenmaal gevonden, dan kan die afbeelding vanzelfsprekend ook gedownload worden.

AFB04 - Kleur in een afbeelding transparant maken

Het kan handig zijn om een bepaalde kleur (bijvoorbeeld een achtergrondkleur) van een afbeelding doorzichtig te maken. We beschrijven hier hoe dit kan.
AFB09 - Een (reeks) afbeelding(en) verkleinen
Foto’s en illustraties kunnen heel wat ruimte in beslag nemen. Als je ze wil implementeren in een cursus/schoolwebsite of wil doorsturen per e-mail, verloopt dit niet vlot. Het scheelt een pak als de afbeeldingen eerst worden verkleind. 
AFB10 - Werken met Knipprogramma
Knipprogramma wordt standaard vanaf Windows Vista geïnstalleerd. Het laat je toe om schermafbeeldingen te maken en deze afbeeldingen vervolgens naar je eigen hand te zetten.
AFB11 - Foto’s downloaden van een (digitaal) fototoestel
Je hebt enkele foto’s gemaakt en je wilt deze foto’s graag op je computer of USB-stick plaatsen. Deze hulpkaart helpt je hierbij. 
AFB12 - Afbeelding samen met tekst via een tabel
Voor het typen van tekst naast of rond afbeeldingen beschikt MS-Word over mogelijkheden om die schikking automatisch te laten gebeuren. 
Dit kan echter voor onverwachte effecten zorgen, bijvoorbeeld als je nadien stukken tekst toevoegt. Om die problemen te vermijden kan je ook een ander eenvoudig middel gebruiken om tekst te combineren met afbeeldingen: werken met een tabel. 
AFB13 - Achtergrond van een afbeelding verwijderen
Het verwijderen van de achtergrond uit een afbeelding kan interessant zijn om het voorwerp zelf van de afbeelding meer tot zijn recht te laten komen. De beschreven werkwijze is bruikbaar in alle onderdelen van MS-Office. 
AFB14 - Objecten groeperen
Je maakt een aantal objecten die met elkaar verband houden, bijvoorbeeld een aantal lijnen, pijlen of toelichtingen bij een afbeelding. 
Plaats je dan de afbeelding elders in de tekst, dan moeten al die objecten een voor een mee verplaatst worden en moet de schikking opnieuw gebeuren. Dit kan echter veel handiger: groepeer die objecten zodat je ze in één keer kan verplaatsen. 
ALG03 - Bronvermelding
Bronnen vermelden is een must! Het is niet alleen een erkenning van de auteur; je creëert eveneens een onderbouwd werkstuk. Via deze hulpkaart leer je hoe je via de APA-norm eenvoudig bronnen kan vermelden in Microsoft Word. 
ALG04 - Dropbox, de online USB-stick
Zou het niet handig zijn als je (een deel van) je bestanden op gelijk welke computer zou kunnen bereiken en aanpassen? Dropbox is hiervoor dé gratis oplossing. Alle bestanden die je in de Dropbox map plaatst, worden onmiddellijk in the cloud (op het internet, dus) bewaard. Met de juiste inloggegevens, kan je deze bestanden nu van op elke computer/gsm met internettoegang bereiken en aanpassen. 
ALG05 - Bestanden omzetten naar PDF
U kunt zowat alle tekst- en afbeeldingsbestanden op uw computer omzetten naar PDF. PDF staat voor Portable Document Format. Het is dus een bestandsformaat die gemaakt is om verspreid te worden naar anderen (collega’s, leerlingen …). 
ALG07 - Zoekresultaten interpreteren en verfijnen
Zoeken op het internet is meer dan alleen een woord in het Google zoekvenster intypen. 
In deze hulpkaart leer je hoe je zoekresultaten moet interpreteren en tot betere zoekresultaten kan komen. 
ALG8 - G-mail-account aanmaken Een aantal toepassingen op de website van Google (e-mail via Gmail, gebruik van Google Agenda, Google Drive of andere) vereisen een account op die website van Google. Met deze hulpkaart tonen we hoe je zo’n account aanmaakt. Deze dienst is overigens geheel gratis.
ALG9 - Een URL verkorten met bitly Je vindt een interessante website, je plaatst een document op een website (dropbox, leerplatform, …) en je wil de URL doorgeven aan anderen. Die URL kan echter vervelend lang zijn of maakt het moeilijk om die in een kort Twitter-bericht te plaatsen. De redding zit dan in het verkorten van de URL via een dienst zoals bitly
ALG10 - Een e-mail verzenden met ingesproken boodschap en filmpje Het kan tijdrovend zijn om een hele uitleg in een gewone e-mail neer te schrijven. Wellicht is mailvu.com dan een beter oplossing: spreek jouw boodschap in via een webcam, en de ontvanger krijgt de melding in een filmpje toegestuurd! Of Mailvu.com kan ook gewoon heel leuk zijn. 
ALG12a - Downloaden in Internet Explorer
We bekijken hoe bestanden in de browser Internet Explorer 9 kunnen gedownload en/of geopend worden. 
ALG12b - Downloaden in Firefox
We bekijken hoe bestanden in de browser Firefox 8 kunnen gedownload en/of geopend worden. 
ALG12c - Downloaden in Google Chrome
We bekijken hoe bestanden in de browser Google Chrome kunnen gedownload en/of geopend worden. 
ALG13 - Auteursrecht, citaatrecht en portretrecht
Op welke werken berust er copyright (auteursrecht)? Wat is het citaatrecht? Wat betekent Creative Commons? Op deze vragen krijg je een helder antwoord in deze hulpkaart. 
ALG14 - Efficiënter werken m.b.v. goede instellingen
Wist je dat door het wijzigen van enkele instellingen op je computer, je het lesgeven m.b.v. ICT een stuk eenvoudiger kunt maken? 
ALG15 - Bestandsbeheer (basis)
In deze hulpkaart leer je de basis van bestandsbeheer op je computer. 
Een map maken, een bestand hernoemen, een reeks bestanden kopiëren, … Kortom: een hele reeks basishandelingen uitgelegd in klare taal.
ALG16 - Instellingen in Internet Explorer 9
Internet Explorer 9 is een sterk beveiligde browser. Hoewel goed bedoeld, kunnen sommige instellingen vervelend zijn als ze voortdurend terugkeren. We geven hier enkele aanwijzingen om sommige instellingen minder streng te maken. Blijf natuurlijk heel voorzichtig met bijvoorbeeld downloaden van materiaal, zeker als dit komt van websites die je niet kent.
ALG17 - Beveiligingswaarschuwingen na downloaden van Office documenten omzeilen
Na downloaden van een document uit MS-Office komt telkens een waarschuwing (bovenaan het document in een gele balk) dat dit een document afkomstig is van een website en dat dit dus potentiële beveiligingsrisico’s inhoudt. Je moet dan eerst de knop Bewerken inschakelen gebruiken om met het document te kunnen werken.
Als je echter zeker weet dat dit document veilig is, dan zijn die waarschuwingen wel vervelend. We bekijken hier hoe je die waarschuwingen toch kunt tegen houden. 
AUD1 - Audacity installeren Audacity is een opensource geluidsbewerkingsprogramma waarmee het mogelijk is muziekbestanden (waaronder MP3) te maken en te bewerken. Audacity is beschikbaar voor Windows, Mac, Unix en Linux. Het programma is ook in het Nederlands te gebruiken.
EXL01 - Gegevens inbrengen in een rekenblad (Excel) 
Hoe kan je gegevens inbrengen in de cellen van een rekenblad, welke gegevens zijn mogelijk? Een kort overzicht. 
EXL02 - Grafieken in Excel
Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld tonen we hoe je grafieken kunt maken in het rekenblad Excel. 
GRF1 - Gegevens inbrengen in een rekenblad (Excel) Hoe kan je gegevens inbrengen in de cellen van een rekenblad, welke gegevens zijn mogelijk? Een kort overzicht.
GRF2 - Grafieken in Excel Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld tonen we hoe je grafieken kunt maken in het rekenblad Excel. 
GRF3 - Grafiek-I-Kids Het programma Grafiek-I-Kids is ontwikkeld door EWOC in opdracht van het REN Vlaanderen. Het programma is bedoeld voor de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. Het is pedagogisch-didactisch goed onderbouwd. Het bevat een mondelinge toelichting op kindermaat. Er zijn motiverende opdrachten om kinderen wiskundige informatie te leren interpreteren en voor te stellen met grafieken zoals die met Excel kunnen ontwikkeld worden.
pre03a - Een videofragment koppelen in een dia van een PowerPoint
We voegen een filmfragment toe aan een dia van een presentatie via “koppeling naar bestand”. Het filmpje wordt dan niet opgenomen in het ppt(x)-bestand zelf, er wordt alleen gelinkt naar het bestand. 
PRE03b - Een videofragment insluiten in een dia van een PowerPoint
We voegen een filmfragment toe aan een dia van een presentatie door insluiten via een externe website (bvb Youtube). Het filmpje wordt dan niet opgenomen in het ppt(x)-bestand, er wordt alleen gelinkt naar het bestand op de website. Internetverbinding is dan nodig op het moment dat de presentatie getoond wordt. 
PRE4 - I Can Present Een weerbericht presenteren zoals Frank Deboosere? Een nieuwsbericht lezen zoals Lieven Verstraete? Jawel, het kan! Met een pc voorzien van het programma I can present, met een webcam en met een groen doek lukt dit prima.
PRE5 - Krantenmaker Op de website www.krantenmaker.be (website van de Vlaamse overheid) kan de leerling zelf een krant maken (online, je moet dus geen software installeren). Er is een versie Flits voor de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs, en een gevorderde versie Blits. We bespreken hier de Krantenmaker - Flits
PRE6 - Een picozine maken Op de website www.picozone.nl kan je een eigen picozine maken: een tijdschriftje van 16 bladzijden (formaat A7). Je kan de picozine nadien online bekijken, of als pdf downloaden en afdrukken. De website is vooral bedoeld voor leerlingen van basisscholen en eerste graad secundaire scholen. 
PRE7 - Prezi Heb je nood aan afwisseling zodat je een presentatie niet altijd met Powerpoint moet getoond worden? Dan is het tijd om Prezi te leren kennen: een onlinetool die presentaties laat maken op een eigentijdse, intuïtieve en tegelijk eenvoudige manier. Van Prezi bestaat ook een app voor iPad, maar (voorlopig) niet voor Android.
PRE8 - Presentaties maken met Powtoon Presentaties maken met Powerpoint, blijft natuurlijk een topper. Prezi is daarnaast een tool voor het online maken van presentaties met een meer speelse en dynamische weergave. Wil je het nog anders? Probeer dan eens de nieuwe online-tool Powtoon: eenvoudig, met veel mogelijkheden tot verfraaiing en animatie, en toch weer helemaal anders dan Prezi…We bespreken hier de gratis versie van Powtoon. Voor wie meer wil is er ook een betalende Pro-versie (zie de website).
PRE9 - Fais ton journal (krantenmaker lessen Frans) Hulpkaart PRE 5 toont hoe een krant kan gemaakt worden met de online tool Krantenmaker. Die tool is vooral op het basisonderwijs gericht. Het programma Fais ton journal van deze hulpkaart laat iets gelijkaardigs toe voor het vak Frans. Fais ton journal is dan ook eerder bedoeld voor het secundair onderwijs. Het is geen online tool, maar een programma dat lokaal op de pc geïnstalleerd moet worden.
SCH4 - Een interactieve tijdslijn maken Met het programma Interactieve Tijdlijn kan op een eenvoudige manier een tijdlijn gemaakt worden. Het programma is ontworpen door REN Vlaanderen en is vooral gericht op basisscholen en eerste graad secundaire scholen.
SCH07 - Eenvoudige mindmaps maken met iMindMap
We voegen een filmfragment toe aan een dia van een presentatie door insluiten via een externe website (bvb Youtube). Het filmpje wordt dan niet opgenomen in het ppt(x)-bestand, er wordt alleen gelinkt naar het bestand op de website. Internetverbinding is dan nodig op het moment dat de presentatie getoond wordt.
SCH08 - Mindmaps met iMindMap – deel 2
We voegen een filmfragment toe aan een dia van een presentatie door insluiten via een externe website (bvb Youtube). Het filmpje wordt dan niet opgenomen in het ppt(x)-bestand, er wordt alleen gelinkt naar het bestand op de website. Internetverbinding is dan nodig op het moment dat de presentatie getoond wordt. 
SME1 - Starten met Twitter Voor je een eerste tweet kunt versturen, maak je een account aan op Twitter en stel je een profiel in.
SME2 - Tweets vinden, lezen en volgen Twitter: we komen te weten wat een tweet is, hoe je kunt zien wie de tweet verstuurde, welke tweets over een bepaald onderwerp gaan en hoe je deze gesprekken kunt zoeken en opvolgen. 
SME3 - Tweeten en reTweeten Je leert een tweet opstellen en versturen, met heel wat mogelijke componenten. Je leert hoe je een tweet opnieuw kunt versturen en hoe je privé kunt tweeten. 
SME4 - Personen en gesprekken volgen op Twitter Je leert hoe je een persoon kunt zoeken, vinden en volgen op Twitter of via een verwijzing in een website. Je kunt op Twitter ook heel wat lijsten aanleggen. Je komt ook te weten hoe je je eigen gesprek kunt opstarten en volgen. 
SME6 - Connecteren en geconnecteerd worden op LinkedIn Je leert hoe je een persoon kunt zoeken en vinden via LinkedIn. Je komt ook te weten hoe je kunt connecteren en hoe je zelf gecontacteerd wordt.
SME7 - Discussies en groepen volgen op LinkedIn Op LinkedIn worden groepen gevormd en worden discussies gevoerd. Je leert hoe je zelf een update kunt plaatsen en hoe je aan discussies binnen groepen kunt deelnemen. 
SME8 - Jouw persoonlijk professioneel netwerk op LinkedIn uitbouwen Jouw professioneel netwerk kan groeien op LinkedIn. Je kunt dit uitbouwen met linken naar collega’s, presentaties, aanbevelingen, gelijkgestemde onderwijsleiders. Ondertussen kun je ook ingaan op suggesties, complimentjes uitdelen en jouw werk bekend maken.
VID01 - Een Youtube filmpje downloaden
Met Any Video Converter kun je een filmpje van Youtube (of een andere website) downloaden en converteren naar bijvoorbeeld het mpg-formaat. 
VID03 - Knippen uit een film
We gebruiken Windows Live Movie Maker om een fragment te knippen uit een bestaande film. 
VID3b - Knippen uit een film  
VID05 - Geluid in een film wijzigen
We gebruiken Windows Live Movie Maker om het bestaande geluid van een film uit te schakelen en eventueel een ander geluid toe te voegen aan de film. 
VID06 - Een filmpje opnemen met een webcam
We gebruiken het gratis programma Windows Live Movie Maker om een filmpje op te nemen via een webcam en te bewaren op de eigen pc. De pc moet voorzien zijn van een webcam (wat bij laptops dikwijls het geval is). Er zijn vrij goedkope USB-webcams te verkrijgen die in veel gevallen automatisch door Windows geïnstalleerd worden na inpluggen in een USB-poort. Zo nodig moet de installatieprocedure van de fabrikant gevolgd worden.
VID07 - Een filmpje van titel en bijschrift voorzien
We gebruiken Windows Live Movie Maker om in een filmpje extra beelden te voorzien met titels en bijschriften. 
VID08 - Een frame uit een film als afbeelding bewaren
Uit een filmfragment willen we een frame halen en bewaren als afbeelding. We tonen met Windows Live Movie Maker hoe dit eenvoudig kan. 
VID9 - Screencasts met TinyTake Beelden zijn veel krachtiger dan woorden om iets uit te leggen. Het biedt dus een didactische meerwaarde om de uitleg over wat je moet doen bij een of ander programma op de pc te filmen. Zo’n instructiefilmpje of screencast kan je met verschillende programma’s maken. De keuze is hier gevallen op een handig en gebruiksvriendelijk programma: TinyTake. Het kan overigens niet alleen voor screencasts gebruikt worden, maar ook voor het maken van schermcaptaties onder de vorm van afbeeldingen. 
VRG1 - Socrative Een online tool om eenvoudige oefeningen te maken die leerlingen in klas online beantwoorden. Er komt onmiddellijk een overzicht van de antwoorden. De tool kan ook gebruikt worden om een eenvoudige enquête op te stellen. Ze is bruikbaar op pc, tablet en smartphone. 
VRG2 - Vragenlijstjes met Google forms Een tool om vragen (oefeningen, enquête) online te laten beantwoorden. Je hebt een Google-account nodig om de vragen op te stellen (zie hiervoor hulpkaart ALG 8). Ingediende antwoorden kunnen nagekeken en bewaard worden. 
VRG3 - Flubaroo: automatische verbetering van forms Je hebt een vragenlijst voor leerlingen gemaakt met Google forms en je wil de ingediende antwoorden automatisch laten verbeteren. Dat kan … met de tool (script) Flubaroo.
VRG4 - Woordenlijsten maken met Wrts (taalvakken) WRTS is een (gratis te gebruiken) website waar woordenlijsten kunnen opgesteld worden (bijvoorbeeld een kolom met Nederlandse woordjes of zinnen en een kolom met bijpassende Franse woordjes of zinnen). In principe zijn alle talen mogelijk. De bedoeling is natuurlijk om de leerling te laten oefenen op de voorziene woordenschat. In deze hulpkaart bekijken we hoe de leraar de woordenlijsten opstelt en ter beschikking stelt van de leerling.
VRG5 - Woordenlijsten oefenen met Wrts (taalvakken) WRTS is een (gratis te gebruiken) website waar woordenlijsten kunnen ingeoefend worden. De leraar heeft die lijsten vooraf klaar gemaakt (zie hulpkaart VRG 4). De leerling kan de woordenlijsten overnemen en gebruiken om te oefenen. In deze hulpkaart bekijken we hoe dit in zijn werk gaat. 
VRG6 - Nearpod Met deze tool kan je volledig interactief met leerlingen in de klas werken: je toont presentaties die zowel uitleg als vragen bevatten. Alle antwoorden zijn te tonen en kunnen in klas besproken worden. Afbeeldingen en andere multimedia kunnen toegevoegd worden. Nearpod bestaat ook als app voor iPad, Android en Windows. We werken met de gratis versie. In de betalende versie kan natuurlijk meer.
WRD1 - Sjablonen in MS-Word Het opmaken van een Word-document kan gevoelig vereenvoudigd worden door een gepast sjabloon te gebruiken. Een sjabloon is een soort basisdocument waar je van vertrekt, waarbij ook een reeks stijlen aanwezig zijn om de opmaak te regelen. Je kan bijvoorbeeld een sjabloon ontwikkelen voor het maken van huiswerk, toetsen, examens, of een sjabloon voor brieven naar ouders. 
WRD2 - Een inhoudstafel maken Bij langere teksten (cursussen bijvoorbeeld) is het aangewezen om een inhoudstafel aan te brengen. In MS-Word is alles voorzien om een dergelijke inhoudstafel automatisch te laten invoegen. .
WRD3 - Een beveiligde vragenlijst in MS-Word Je wil een Word-document maken met (open) vragen die leerlingen in het document zelf moeten beantwoorden (toets, examen of andere). Daarbij mogen de leerlingen alleen typen in de vakjes die bedoeld zijn. Ze mogen bijvoorbeeld niet (gewild of ongewild) de vragen zelf wijzigen. Dat kan vrij eenvoudig: MS-Word heeft hiervoor ingebouwde beveiligingen via Bewerking beperken. 
WRD4 - Een afbeelding bijsnijden in MS-Word Het kan handig zijn om een bepaalde kleur (bijvoorbeeld een achtergrondkleur) van een afbeelding doorzichtig te maken. We beschrijven hier hoe dit kan. De werkwijze geldt voor alle onderdelen van MS-Office. 
WRD5 - Kleur in een afbeelding transparant maken Het kan handig zijn om een bepaalde kleur (bijvoorbeeld een achtergrondkleur) van een afbeelding doorzichtig te maken. We beschrijven hier hoe dit kan. De werkwijze geldt voor alle onderdelen van MS-Office. 
WRD6 - Afbeelding samen met tekst via een tabel Voor het typen van tekst naast of rond afbeeldingen beschikt MS-Word over mogelijkheden om die schikking automatisch te laten gebeuren. Dit kan echter voor onverwachte effecten zorgen, bijvoorbeeld als je nadien stukken tekst toevoegt. Om die problemen te vermijden kan je ook een ander eenvoudig middel gebruiken om tekst te combineren met afbeeldingen: werken met een tabel.
WRD7 - Achtergrond van een afbeelding verwijderen Het verwijderen van de achtergrond uit een afbeelding kan interessant zijn om het voorwerp zelf van de afbeelding meer tot zijn recht te laten komen. De beschreven werkwijze is bruikbaar in alle onderdelen van MS-Office.
WRD8 - Objecten groeperen Je maakt een aantal objecten die met elkaar verband houden, bijvoorbeeld een aantal lijnen, pijlen of toelichtingen bij een afbeelding. Plaats je dan de afbeelding elders in de tekst, dan moeten al die objecten een voor een mee verplaatst worden en moet de schikking opnieuw gebeuren. Dit kan echter veel handiger: groepeer die objecten zodat je ze in één keer kan verplaatsen. 
WRD9 - Bronvermelding Bronnen vermelden is een must! Het is niet alleen een erkenning van de auteur; je creëert eveneens een onderbouwd werkstuk. Via deze hulpkaart leer je hoe je via de APA-norm eenvoudig bronnen kan vermelden in Microsoft Word.
WRD10 - Bestanden omzetten naar PDF U kunt zowat alle tekst- en afbeeldingsbestanden op uw computer omzetten naar PDF. PDF staat voor Portable Document Format. Het is dus een bestandsformaat die gemaakt is om verspreid te worden naar anderen (collega’s, leerlingen …). 
WRD11 - Een SWOT-analyse maken SWOT staat voor Strenghts (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (gevaren). Op basis van deze structuur kan je een grondige zelfanalyse maken. Een voorbeeld van een dergelijke analyse vind je bij deelonderwerp 4. Deze hulpkaart assisteert je in het ontwerpen van een dergelijke SWOT-analyse in Microsoft Word.

Een boodschap verzenden met mailvu

Een prachtig middel om leerlingen een gesproken boodschap te laten opnemen.
Een fotoverslag maken met tripwow Tripwow is een ideale tool om een fotoverslag te maken van een uitstap of meerdaagse studiereis.
Een gesproken boodschap verzenden met fotobabble Een alternatief voor wie geen webcam heeft: bij deze webtool spreek je tekst in bij een foto. De foto kan je uit je eigen bestand halen of van het internet downloaden. Ideaal voor beschrijvende spreekopdrachten!
Een verhaal schrijven met Storybirds Storybird laat iedereen visuele verhalen maken in enkele ogenblikken. Kunstwerken van animatoren en illustratoren over de hele wereld inspireren schrijvers van elke leeftijd.
Een word cloud maken Maak een cloud van woorden. Wat veel voorkomt zal groter afgebeeld worden.
Zelf een filmpje opnieuw inspreken Je kan bij deze opdracht op twee manieren te werk gaan: je kan in de directe rede de gesproken tekst van de personages inspreken (mondelinge interactie) of je kan beschrijvend vertellen wat er gebeurt in het filmpje.